Luin juuri stressiä käsittelevän artikkelin, johon oli haastateltu lukuisia liikunta-alalla toimivia valmentajia ympäri maailmaa. Heiltä oli tiedusteltu, että mikä on heidän valmennettaviensa suurin stressin aiheuttaja. Oliko se työ? parisuhde? väsymys? huonot kuskit aamuruuhkassa?
No ei. Jokainen haastateltava valmentaja oli kertonut, että suurin stressin aiheuttaja on... itsekriittisyys. Toisin sanoen, monien valmennettavien suurin stressin lähde on… he itse. Tosiasia on, että ilkeydellä itsellemme on todellisia seurauksia.
Se ei vain ime iloa elämästä…
Liian itsekriittiset ihmiset eivät saavuta tavoitteitaan ja he todennäköisemmin lopettavat.
Toisaalta ihmiset, jotka ovat myötätuntoisempia, kärsivällisempiä itsensä kanssa ja joilla on muutoksen ajattelutapa (mindset), pitävät todennäköisemmin kiinni siitä, ylittävät esteet ja saavuttavat tuloksia.
Huomaatko itsessä näitä tapoja, joilla epähuomiossa saatat sabotoida tuloksia?
Tältä "itsekriittinen" ja sabotoivan sisäisen puheen omaava voi näyttää/kuulostaa käytännössä:
🗣️ He tekevät itsekriittisiä kommentteja.
"Katso nyt miten hyvin tuo tekee leuanvetoja - en mä pystyis tuohon"
🗣️ He keskittyvät enemmän "epäonnistumiseensa" kuin edistymiseensä.
”Joo, lounaani ja päivälliseni ovat kai parantuneet, mutta aamupalasta ei vaan tule mitään. Se on niin huono."
🗣️ He syyttävät itseään asioista, joihin he eivät voi vaikuttaa, sen sijaan että keskittyisivät siihen, mitä he VOIVAT hallita.
"Mun kroppa on surkea eikä toimi niinkuin muilla. Olen treenannut säännöllisesti kolme kertaa viikossa, mutta en ole vieläkään laihtunut.
Miten sitten olla "kiltimpi" itselleen?
1️⃣ Tunnista negatiivinen sisäinen puhe.
Pyrii "tiedostamaan" itsekriittiset ajatukset, kun niitä syntyy ja miettimään, että miten kannustaisit kyseisessä tilanteessa vaikka jotain ystävääsi.
Ajatusmallien muuttaminen voi viedä aikaa, mutta pelkkä tietoisuuden lisääminen voi auttaa. 2️⃣ Huomaa myös ne "pienet" edistysaskeleet ja muutokset. Tunnista ja tunnusta edistymisen merkit.
"Nykyään tulee juotua enemmän vettä ja jopa otettua vesipullo mukaan laukkuun. Hienoa. ”
Voit myös vastata itsellesi esimerkiksi tähän:
"Kun katsot taaksepäin kuluneeseen kuukauteen, löydätkö jotain, mitä olet tehnyt hieman paremmin kuin ennen?" 3️⃣ Seuraa monia edistymisen tasoja (muitakin kuin vaakaa) Ihmiset voivat olla todella ankaria itselleen, kun vaaka ei näytä vastaavan heidän ponnisteluihinsa. Muutoksia tehdessä on tärkeää muistaa, että edistymistä voi tapahtua monilla eri tasoilla
Esimerkiksi: - Oletko lisännyt harjoituskertojen määrää tai aktiivisuuttasi arjessa? - Syötkö nykyään vähemmän prosessoitua ruokaa? - Juotko enemmän vettä?
- Oletko virkeämpi ja enemmän läsnä läheisillesi?
Viimeinen pohdinta: Voisitko olla mukavampi itsellesi? Tämän edellä mainitun stressiä käsittelevän artikkelin lukeminen ja tämän tekstin jakaminen sai minut ajattelemaan myös omaa itsekritiikkiäni ja arvostelukykyäni.
Mietin: Voisinko olla onnellisempi – ja terveempi – ihminen, jos treenaisin vielä enemmän sisäistä puhetta?
Kehotan sinua pohtimaan samaa kysymystä.
Loppujen lopuksi monet stressin lähteet eivät välttämättä ole meidän hallinnassamme, mutta jotkut niistä, kuten sisäinen puheemme, ovat meistä kiinni.
Oletko vasta pohtinut, että muutos "pitäisi" tehdä?
Tarjoamamme kehon kuntokartoitus on loistava tapa aloittaa oma muutosmatka ja löytää siihen tehokkaimmat keinot ja oikeanlainen tuki.
Viisi ensimmäistä saa varattua kartoituksen veloituksetta käyttämällä etukoodia:
--> Mindset
Comments