top of page
  • Writer's pictureandy

Ryhti - mitä se tarkoittaa?

Paljon on ollut viimeisten vuosien aikana puhetta ”huonosta” ryhdistä ja sen aiheuttamista ongelmista.

Mutta mitä ryhti sitten tarkoittaa? Ja onko sellaista olemassakaan kun ”huono” ryhti.



Ryhdistä puhuttaessa mainitaan erityisesti eteenpäin kääntyneet olkapäät ja rintarangan kyfoosin lisääntyminen.

Istutaan tai seistään ”lysähtäneessä” asennossa, MUTTA ovatko nämä automaattisesti huonoja asentoja?


Kun lähdemme arvioimaan ryhtiä, niin usein käytämme ns. luotisuoraa tai meillä on vertailuna jonkinlainen mielikuva/vertailu ”hyvään ryhtiin”.

Olennaista olisi tarkastella miten kehon asennot (ryhti) vaikuttavat meidän jokapäiväiseen liikkumiseemme ja liikkeen laatuun. Olisi helppoa vetää mutkat suoriksi ja pyrkiä ohjaamaan kaikkien kehot samaan asentoon. Isoin ongelma tässä ajattelussa on, että meidän kehomme ovat kaikilla hieman erilaiset. Luiset rakenteet, lihasten kiinnittymiskohdat ja kehon liikeradat vaikuttavat kokonaisuuteen. Ja tämä ei missään nimessä ole huono asia!


Kun liikkeen laatu pysyy hyvänä ja kehon kontrolli säilyy, niin ei ole olemassa mitään ”optimaalista” ryhtiä.

On vain meidän jokapäiväinen kehomme asento.

Ryhti on jokaisen henkilökohtainen kehon asento, johon vaikuttaa yllä mainittujen asioiden lisäksi myös vahvasti meidän kalvorakenteemme (faskiat). Kun keho tottuu tiettyyn asentoon, myös faskiat ohjaavat kehoa samaiseen asentoon. Tällöin keho hakeutuu sille luontevaan asentoon, oli se asento mikä hyvänsä. Toki on mahdollista että tämä kuormittaa tiettyjä lihaksia enemmän kuin toisia, mutta sekään ei automaattisesti ole ongelma. Tämä riippuu sitten lihasten vahvuudesta, sietokyvystä ja lihastasapainosta.


On toki tiettyjä lainalaisuuksia, joita meidän kannattaa huomioida, jotka liittyvät lähinnä nivelten neutraaliin asentoon.

Muuten linjaveto että ”huono ryhti” aiheuttaisi automaattisesti ongelmia keholle on hyvin mustavalkoista ajattelua.


Kehon asennot: liikkumiseen ja ryhtiin vaikuttavat tekijät.


Kehon asennoista puhuttaessa meidän kannattaa pyrkiä tasapainoiseen asentoon, jossa meillä olisi nivelissä mahdollisimman neutraalit asennot.

Neutraali nivelasento tarkoittaa, että niveleen ei kohdistu ulkoista vetoa mistään suunnasta ja että niveltä ympäröivät lihakset ovat lepopituudessa (tai ainakin mahdollisimman lähellä sitä).

Jokaiselle nivelelle löytyy luontainen lepoasento, jossa niveleen tai nivelkapseliin ei kohdistu vetoa mistään suunnasta. Tätä lepoasentoa käytetään mm. hieronnan yhteydessä, kun tarkastelemme nivelen joustoa ja liukua.


Harjoittelussa tätä neutraalia asentoa tulisi huomioida, jotta liike ei aiheuta turhaa kuormitusta nivelelle.

Monesti keskitytään selän asentoon, että se säilyisi mahdollisimman neutraalina eikä kuormittaisi niveliä tai välilevyjä, mutta kuinka moni miettii harjoituksessa esim. olkanivelen neutraalia asentoa soutu- tai työntöliikkeissä?

Väitän, että tämä osa jää liian monelta huomioimatta omissa harjoituksissa. Ja tämä itsessään lisää vammojen riskiä joko akuutisti tai pitkällä aikajänteellä.



Miten sitten tämä liittyy liikkeen laatuun?

Meillä on jokaisella hyvin yksilölliset kehon asennot ja tämän pitäisi olla perustana kaikelle harjoittelulle.

Meidän tulisi selvittää luontaiset liikeradat, liikkuvuuden parametrit ja liikehallinta ennen treeniohjelman tekoa tai harjoituksen aloittamista. Näistäkin osista liikkuvuus voi olla hyvinkin päiväkohtaista ja vireystasoon sidottu.


Kun nämä osiot ovat meillä tiedossa, niin voimme turvallisesti arvioida mitkä liikkeet ovat yksilölle sopivat ja miten me huomioimme liikkeen laadun harjoittelussa. Liike ei siis automaattisesti ole lääke, vaan täsmäliike voi olla täsmälääke!

Kun tämän lisäksi harjoittelussa huomioidaan nivelten luontaiset lepoasennot ja liikesuunnat, niin voimme harjoitella laadukkaasti ja turvallisesti. Tällä tavalla voimme saada huomattavan muutoksen harjoitteluun ja tuloksia tehokkaammin ja turvallisemmin. -Andy


 

Kiinnostuitko valmennuksesta?


Tervetuloa tutustumaan Powerbasen yksityiseen valmennuskeskukseen Mankkaalle, Espooseen. Tarjoamme veloituksettoman kuntokartoituksen, jonka avulla ymmärrät entistä paremmin oman kehosi tilaa ja jatkotoimenpiteet on helpompi suunnitella toimivaksi juuri sinulle.


Voit varata itsellesi sopivan ajankohdan suoraan meidän varauskalenteristamme alta.



0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page