Jo pitkään on ollut suuri kysymysmerkki se, miten melkeinpä ainoaksi painonpudottamisessa onnistumisen työkaluksi määritellään ravitsemus. Viime aikojen ihmelaihdutuslääkkeistä, ja niiden käyttämisestä aiheutuvista konkreettisista ongelmista kertovia artikkeleita lukiessa tulee mieleen kysymys, kuinka pitkälle on painonpudotukseen tähtäävä valmis menemään säästääkseen itsensä kaikelta mahdolliselta fyysiseltä rasitukselta ja hikoilun tunteelta.
On aika kohdata se tosiasia, ettei painonpudotus onnistu koskaan helpolla, eikä terveellisiin ja pysyviin tuloksiin ole oikotietä. Ja sanotaan sekin vielä suoraan; kyllä, raskaalla tai kuormittavalla harjoittelulla on myös erittäin suuri merkitys painonpudotuksessa onnistumisessa, saavutettujen tulosten pysyvyydessä ja myöhemmin koko elämän sisällöllisen laadun kannalta.
Vaikka siis ravitsemuksella on todella suuri merkitys tuloksien kannalta, on älyllistä laiskuutta sulkea muiden tarvittavien toimenpiteiden ja rutiinien merkitys yhtälöstä pois. Ja toisaalta fyysistä laiskuutta miettiä ravitsemuksen ohella ainoana varteenotettavana lisäkeinona palautumiseen keskittymistä (nukkumista). Painonpudotuksessa onnistuminen pysyvillä tuloksilla vaatii paljon monipuolisempia toimia, rutiinien muutoksia ja fyysistä aktiivisuutta edellyttävän kokonaisuuden hallitsemista, kuin vain oleminen syömättä ja pyrkiä nukkumaan hyvin.
Tässä lyhyessä kirjoituksessa keskitymme fyysisen aktiivisuuden ja kuormittavan harjoittelun merkitykseen ja hyötyihin.
Ensimmäinen valo (pitkään aikaan) julkisen keskustelun tunnelin päässä osui omalle kohdalle tällä viikolla Ilta-Sanomissa. 18.1.2023, kun ’laihdutus’ -osiossa laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnio käy läpi nykytiedon valossa seuraavia painonpudotuksen kannalta olennaisia tekijöitä:
Rasva onkin aktiivinen kudos, vaikka aiemmin sen on luultu olevan passiivinen energia- ja lämpövarasto.
Rasvakudoksen solut tulehtuvat herkästi.
Rasvakudoksen mitokondriot häiriintyvät herkästi, mikä käytännössä tarkoittaa niiden laiskistumista.
Mitokondrioiden laiskistuminen saa kehon varastoimaan liikaa energiaa, joka siten hidastaa aineenvaihduntaa ja estää laihtumista.
Mitokondrioiden laiskistumista aiheuttavat ylipaino, liian rajusti ja nopeasti tehdyt painonpudotukset sekä se, jos painonpudotuksessa ei ole juurikaan mukana liikuntaa.
Selvennyksenä vielä, että ”mitokondriot ovat solujen omia energialaitoksia, jotka muuttavat ravinnosta saadun energian soluille sopivaan muotoon. Niitä on punasoluja lukuun ottamatta kaikissa soluissa.” (Laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnio, Ilta-Sanomat 18.1.2023)
Ihmelaihdutuslääkkeiden tai pussikeitto dieettien, jossa pahimmillaan liikutaan 400-800Kcal / vrk kalorinsaantimäärissä, kautta hyvin usein jämähdetään ”oravanpyörään”, jossa paino putoaa ja tulee takaisin vuorotellen. Yksi todella huonoista puolista mainitussa oravanpyörässä on se, että lähtevä paino ei koostu ainoastaan rasvoista.
Näin ollen, kun painoa saadaan alas ja sitä tulee dieetin jälkeen takaisin vähintään saman verran, on rasvojen suhteellinen osuus kokonaispainosta kasvanut. Varsinkin, kun painonpudotuksessa ei ole ollut kuormittavaa liikuntaa mukana – ja toisaalta, kun pudotetaan painoa ihmelääkkeillä tai pussikeitto-dieeteillä, niin kuormittavan liikunnan harrastaminen alkaa olemaan kyseenalaista aivan liian pienen kalorisaantimäärän vuoksi.
Aktiivinen ja kuormittava liikunta, esimerkiksi voimaharjoittelu, kannattaa ehdottomasti ottaa painonpudotusprojektiin mukaan. Sen kautta varmistetaan kehon lihastasapainoa ja voimatasoja, lisätään kalorinkulutusta, aktivoidaan laiskistuneita mitokondrioita, tehostetaan aineenvaihduntaa, helpotetaan ja mahdollistetaan saavutettujen tulosten pysyminen ja saadaan oma elimistö voimaan hyvin ja olemaan terveempi.
Edellä mainittujen lisäksi kuormittavalla voimaharjoittelulla on lukuisia muita hyviä puolia, joista enemmän tulevissa kirjoituksissa.
-Jaakko
Apua painonpudotusprojektiin?
Tervetuloa tutustumaan Powerbasen yksityiseen valmennuskeskukseen Mankkaalle, Espooseen. Tarjoamme veloituksettoman kuntokartoituksen, jonka avulla ymmärrät entistä paremmin oman kehosi tilaa ja jatkotoimenpiteet on helpompi suunnitella toimivaksi juuri sinulle.
Voit varata itsellesi sopivan ajankohdan suoraan meidän varauskalenteristamme alta.
Commentaires